Koje prednosti donose ekološki podovi od kaučuka?

Karbonski otisak (eng. carbon footprint), jedan je od najznačajnijih indikatora zagađenja životne sredine. Obuhvata različite gasove koji uzrokuju efekat staklene bašte i time doprinose globalnom zagrevanju. Smanjenje našeg karbonskog otiska, bilo kao pojedinaca ili kolektivno, zahteva konstantnu posvećenost.

Nemačka kompanija nora je posvećena poboljšanju Vašeg unutrašnjeg okruženja. Nora kreira izdržljive gumene podne obloge, sa niskim emisijama ugljen-dioksida i ostalih štetnih isparenja. Podovi od kaučuka takođe minimiziraju naš karbonski otisak.

Dok promoviše korporativno upravljanje životnom sredinom, nora podržava industrijske standarde ekološke odgovornosti i u stanju je da Vam pruži dugotrajna, održiva rešenja za podove.

Kao prvi proizvođač otpornih podova koji je objavio verifikovane ekološke deklaracije proizvoda i za norament i za noraplan proizvode, nora je postavila standard koji drugi slede. Ova posvećenost se ogleda i u tome što su prva kompanija sertifikovana ekološkim sertifikatom Plavi anđeo za svoj standardni asortiman i GREENGUARD Gold sertifikatom, koji doprinose sigurnijem unutrašnjem okruženju za Vas.

Odličan kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i produžen životni ciklus samo su neki od mnogih načina na koje Vam nora pomaže da kreirate održiv dizajn, u skladu sa prirodom. Održiva dodatna oprema i prakse održavanja takođe doprinose norinoj posvećenosti ka smanjenju karbonskog otiska. Na kraju krajeva, zelena nije boja – to je stav, posvećenost i prioritet.

Prirodni materijali

Visokokvalitetna prirodna guma, koja se pravi od soka tropskog kaučuka i industrijske gume, osnova su naših gumenih podnih obloga. Nora podovi od kaučuka su takođe dopunjeni mineralnim sirovinama, ekstrahovanim iz prirodnih naslaga i ekološki prihvatljivim pigmentima u boji. Takođe insistiramo da naši dobavljači budu sertifikovani u skladu sa međunarodnim standardima ISO 9000 i ISO 14001. Kvalitet prirodnih sirovina redovno proveravaju nezavisni instituti.

Nora gumeni podovi ne sadrže ftalat-plastifikatore ili hlor-organska jedinjenja. Naši kupci mogu očekivati optimalne performanse od nora premium gumenih podova, sa dugim životnim ciklusom (oko 30 godina), što smanjuje potrebu za čestim renoviranjem tj. odstranjivanjem i bacanjem starih podnih obloga.

Jedinstvena gusta, neporozna površina eliminiše potrebu za voskom ili lakiranjem, a takođe se može održavati bez jakih hemikalija. Ne smemo zaboraviti i bakteriostatska svojstva koja imaju nora podovi od kaučuka, te su zato odlična prevencija protiv širenja bakterija. I sirovine i gotovi nora proizvodi su testirani po svim svetskim standardima i pušteni u prodaju prema strogim standardima kvaliteta nora sistema.

Proizvodnja i upotreba

Kao vodeći inovator u proizvodnji vrhunskih gumenih podova, nora stavlja veliki naglasak na eco-friendly metode proizvodnje. Nora podovi od kaučuka se proizvode u najsavremenijim proizvodnim pogonima u Vajnhajmu, u Nemačkoj. Proizvodni proces koristi samo apsolutno neophodnu količinu energije, dobijenu visoko efikasnim kombinovanim principom toplote i energije. Ovo je podržano našim ISO 50001 sertifikatom za upravljanje energijom.

Električna energija i procesna para se proizvode u postrojenju za kogeneraciju na licu mesta, na ekološki kompatibilan način. Takođe se koristi recirkulacija vode za hlađenje, koja je potrebna za proizvodni proces, kako bi se smanjila količina potrošene sveže vode. Ostaci proizvodnje se takođe recikliraju u korisne materijale u okviru fabrike i vraćaju u proizvodni proces.

Za svoju posebnu posvećenost istraživanju i razvoju, nora je nagrađena pečatom Stifterverband fur die Deutsche Vissenschaft, pod nazivom „Inovacija kroz istraživanje“.

Promocija održivih praksi i idealnog radnog okruženja

Nora podne obloge ne sadrže PVC, ftalat-plastifikatore ili halogene. Izuzetno čvrsti i otporni na habanje, naši održivi gumeni podovi imaju očekivani životni vek daleko iznad proseka drugih elastičnih podnih obloga. Dug životni vek znači očuvanje resursa, kako naših proizvoda, tako i dodatne opreme koja je potrebna za njihovu instalaciju.

Gusta površina bez voska takođe obezbeđuje retku potrebu za obnavljanjem, zamenom ili bacanjem nora vrhunskih gumenih podova. Nora podni proizvodi su dimenzionalno stabilni. Nema potrebe za zaptivanjem šavova, što nudi čistu, ekološki prihvatljivu instalaciju. Zbog superiorne dimenzionalne stabilnosti rolni i pločica koje se polažu, dodatni troškovi toplotnog ili hladnog zavarivanja nisu neophodni, već samo opcioni.

U nastojanju da eliminišete uzrok broj jedan za greške u instalaciji, nora je razvila inovativan novi sistem. Nora nTx je visoko efikasan sistem prethodno nanešenog lepka koji je bez mirisa, bez rastvarača i ekološki prihvatljiv. Nora nTx eliminiše upotrebu vlažnih sistema lepljenja, kao i neprijatni miris lepka. Ostale prednosti su znatno brža instalacija, manje šansi za grešku, upotrebljivo odmah i sa dugotrajnim performansama.

Recikliranje i ponovna upotreba

Jedan od norinih ciljeva je da što više smanje teret zagađenja po ljude i životnu sredinu. Ostaci proizvodnje se recikliraju, materijali za pakovanje se biraju sa stanovišta životne sredine, a podne obloge koje su višak, u skladu sa zahtevima, ponovo se koriste.

Održivost podrazumeva aktivno održavanje ravnoteže između ekonomije, društva i životne sredine. Ova ravnoteža je osnova našeg puta ka održivosti i ono što nas izdvaja na tržištu.

Održivost danas, temelj je boljeg sutra. Kao svetski dobavljač vrhunskih gumenih podova, posvećeni smo poboljšanju života za svakoga ko dodirne naš proizvod. Norina posvećenost i predstojeće inicijative su izgrađene na tri stuba održivosti: ljudi, planeta i prosperitet.

Od polja dobavljača prirodne gume, do prostora koje ljudi svakodnevno koriste, radimo zajedno na stvaranju trajnih i pozitivnih promena.

Gde se mogu nabaviti ekološki nora podovi od kaučuka?

Kompanija Perin podovi zvanični je distributer nora podnih obloga za Srbiju i Crnu Goru. Sačuvajte svoje zdravlje, životnu sredinu i uštedite uz ekološka podna rešenja već danas.
Za više informacija, kontaktirajte nas.

Izvor: nora.com