Vrhunske nora podne obloge napuštaju fabriku u Vajnhajmu kao premium proizvodi. Ipak, čišćenje se ne sme zanemariti ako želite da i dalje izgledaju sjajno, u svakodnevnoj upotrebi u godinama koje dolaze.

Javni objekti su područja sa velikim prometom, te su izuzetno sklona zadržavanju prljavštine. Zato je potrebno smanjiti raznošenje nečistoća, a odlučujući faktor za to su kvalitetni podovi. Podovi od kaučuka se brzo i lako održavaju, bez prevelikih zahteva, a takođe imaju i antibakterijska svojstva koja redukuju unos i širenje prljavštine.

Pesak, strugotine i oštri predmeti mogu dovesti do nepopravljive štete. U fazi izgradnje, podna obloga mora biti zaštićena odgovarajućim pokrivnim materijalom.

Prvo čišćenje se mora izvršiti nakon završetka faze lepljenja, najmanje 48 sati nakon ugradnje.

Pre svakog mokrog čišćenja, svu površinsku prljavštinu treba ukloniti odgovarajućim merama. Koristite sredstva za čišćenje i poliranje specijalno dizajniranog asortimana proizvođača. Nemojte koristiti sredstva za čišćenje sa pH vrednošću višom od 12. Pazite da ova sredstva nisu prejaka i ne oštećuju funkciju podnih obloga.

Ne koristite nikakve zrnaste četke, niti zelene, braon ili crne jastučiće za čišćenje. Mašine sa jednim diskom za početno ili osnovno čišćenje ne bi trebalo da prelaze 200 obrtaja u minuti. Nikako ne koristite mašine velike brzine (preko 1500 o/min).

Pravilno poliranje zahteva upotrebu dovoljno zaštitnog filma. Premazivati se ne smeju površine sa rezbarenom strukturom (norament crossline), reljefnom strukturom (norament serra) ili bilo kakve teksturirane površine. S druge strane, područja izložena intenzivnom suncu zahtevaju povećanu primenu sredstva za poliranje.

U zavisnosti od prostorija, može biti nužno koristiti proizvode i procese koji se razlikuju od standarda, ali su prema preporukama proizvođača. Pri tome morate prvo testirati sve površine, kako bi se osiguralo da mere čišćenja, materijali i mašine ispunjavaju tražene zahteve.

Čišćenje podova u bolnicama

Bolnička sredstva za dezinfekciju

Sredstva za dezinfekciju površina, npr. na bazi kvaternarnih amonijum jedinjenja (KAV), ostavljaju ostatke koji mogu dovesti do lepljivosti i povećanog prljanja površina podnih obloga. Ako je potrebno, ove ostatke treba ukloniti odgovarajućim sredstvima za čišćenje.

Čišćenje podova u operacionim salama

Svi korišćeni materijali i metode moraju biti u skladu sa uputstvima proizvođača sredstava za čišćenje, poliranje i dezinfekciju. Lekove, sredstva za dezinfekciju rana i ruku itd. treba odmah ukloniti ako je moguće. U suprotnom, ovi mediji se lako suše na površini i, bez obzira na vrstu podne obloge, dovode do mrlja koje se često mogu ukloniti samo ciljanim, intenzivnim tretmanom mrlja.

Čišćenje podova u sobama za intenzivnu negu

Prosuti bezbojni infuzioni rastvori koji sadrže aktivnu supstancu dopamin dovode do smeđih mrlja usled reakcija sa sredstvima za čišćenje, poliranje ili dezinfekciju, bez obzira na vrstu poda. Mrlje se mogu sprečiti samo trenutnim brisanjem leka, koji je u početku bezbojan. Sveže mrlje stare do 3 dana mogu se ukloniti jednostavnim brisanjem sa klasičnim sanitarnim čistačima na bazi fosforne kiseline.

U slučaju tvrdokornih i starih mrlja, najefikasnijim se pokazalo korišćenje određenih sredstava za dezinfekciju površina, koja razgrađuju kiseonik. Nakon dezinfekcije ovlaš pokupite ostatke krpom, tako da ne ostanu tragovi i temeljno isperite vodom.

Važno je da nakon intenzivnog uklanjanja mrlja na podnu oblogu nanesete odgovarajući i visokokoncentrovani lak, prema preporuci proizvođača. Ovaj proces upotpunite poliranjem (npr. korišćenjem belih jastučića).

Čišćenje podova za sportske i višenamenske sale

Podovi za sale za fizičko

Pre početka rada potrebno je testirati sredstva kako bi se osiguralo da mere čišćenja, materijali i mašine ispunjavaju posebne zahteve sportskih hala. Podne obloge nora su otporne na klizanje, što je od presudne važnosti pri obavljanju sportskih aktivnosti, te morate paziti da prejakim sredstvima ne oštetite ova svojstva podova.

Tvrdi premazi se ne smeju koristiti na nora gumenim podnim oblogama! Upotrebljeni proizvodi i postupci ne smeju negativno uticati na podnu oblogu i koeficijent trenja klizanja (testirano prema DIN 18 032, deo 2).

Početni tretman poliranja sprovedite prema preporuci za odgovarajuću podnu oblogu. Rutinsko čišćenje treba da se sprovodi u skladu sa važećim preporukama za čišćenje, pazeći da podovi sve vreme ostanu bezbedni za njegove korisnike.

Gde i Vi možete nabaviti opremu za čišćenje podova nora?

Kompanija Perin podovi Beograd Vam nudi podne obloge od gume najviših performansi. Pored samih podova, kod nas možete pronaći sav propratni materijal i opremu za čišćenje nora podnih obloga.

Za više informacija, kontaktirajte nas.

Izvor: nora.com