Dete kome su date crne ili sive bojice na času likovnog, radije crta nežive predmete kao što su kuće ili automobili. Ako, s druge strane, istom detetu date raznobojne bojice, ono će najverovatnije crtati ljude ili životinje.

– Dr. Willard R. Daggett, “Boja je optimum u obrazovnom okruženju”

Ako je Vaša škola ili vrtić u fazi renoviranja, sigurno ste razmišljali o tome kako da savremeno uredite enterijer, a da pritom predstavlja okruženje koje je prijatno i podsticajno za decu. Kao elementi koji obuhvataju najveću površinu prostorije, podne obloge za škole i vrtiće su deo enterijera koji treba mudro izabrati.

Zašto su boje bitne pri izboru podne obloge za škole i vrtiće?

Zašto su boje bitne za podne obloge za škole i vrtiće

Uticaj boja u obrazovnoj sredini – Četiri fascinantne činjenice
1. Boje podstiču učenje

Jarke, žive boje promovišu koncentraciju, komunikaciju i kreativnost. Žuta, narandžasta, crvena i zelena imaju posebno pozitivan efekat na učenje i motivišu pozitivna ponašanja s tim u vezi. Deca koju jako brinu kontrolni zadaci i imaju tremu pred provere znanja, treba da uče okružena zelenom boljom, koja umiruje i podstiče na brže postizanje uspeha. Uz nora podove, kombinacije boja su bezgranične!

Koja je simbolika boja?
  • Crvena –  stimuliše mentalno i fizički, posebno podstiče fizičku aktivnost. Ali pazite, jer takođe može povećati agresiju, što je potencijal za pravljenje buke i nestašluka u učionici.
  • Narandžasta – promoviše kreativnost i društvenost, podršku i stvara opuštenu atmosferu za druženje.
  • Žuta – ima stimulativan efekat, promoviše nove ideje i pomaže deci da se bolje nose sa intelektualnim zadacima. Razvija želju za učenjem, koncentraciju i bolje pamćenje.
  • Zelena – podstiče koncentraciju i kreativnost. Zelena pozitivno utiče na razvoj i budi želju za novim saznanjima.
  • Plava – stvara jasnoću i lakoću, inspiriše maštu. Plava boja ima balansirajući, opuštajući i umirujući efekat.
  • Nebesko plava – podstiče maštu i kreativnost, ublažava nervozu i stres i ima balansirajući efekat na decu koja su previše aktivna.
  • Siva – ostavlja utisak neutralnosti i lako se kombinuje sa ostalim bojama.
  • Braon i bež – ovi tonovi asociraju na udobnost, ublažavaju stres i deluju umirujuće.
2. Boje služe za orijentaciju

Kao i u mnogim drugim oblastima, boje takođe pomažu pri lakšoj organizaciji i orijentaciji i u obrazovnim ustanovama. Strelice i slični znakovi raznih boja, olakšaće snalaženje učenika i zaposlenih u zgradi. Kontrasti ovde igraju ogromnu ulogu, jer boje visokih kontrasta je lakše uočiti i osloniti se na njih za usmerenje.

U mnogim razvijenim zemljama, zakonom je čak propisano da dizajn enterijera u javnim ustanovama bude uređen uz boje visokog kontrasta, kako bi se osobe sa oštećenjima vida lakše snalazile.

Boje igraju važnu ulogu pri orijentaciji, posebno u inkluzivnim okruženjima za učenje. Prvenstveno kako bi se pomoglo učenicima sa oštećenjem vida. Što je veća razlika u osvetljenosti između dve susedne površine, to je lakša njihova uočljivost.

Stepeništa dizajnirana po principu visokog kontrasta takođe olakšavaju pronalazak puta i smanjuju verovatnoću od nezgoda. Obično je u pitanju dizajn koji sadrži pruge na donjoj, poprečnoj ivici stepenica (u kontrastnoj boji od gornje površine). A ovakvo funkcionalno rešenje moguće je izvesti čak i sa svetlećim trakama.

3. Boje = zabava!

Podne obloge za škole i vrtiće u boji obezbeđuju pozitivan kontrast prema sivilu svakodnevnog života. Većina zgrada koju deca vide na putu do škole ili vrtića, kao i unutrašnjost mnogih objekata gde provode vreme, prosto nije jednako razigrana.

Boje su zabavne i podstiču maštu. Umetci za podove se mogu koristiti za još kreativnija rešenja i dodatno povećati ovaj osećaj zabave. Primeri iz vrtića pokazuju koliko su boje podnih umetaka inspirativne.

Uključite obojene linije ili krugove u svoj dizajn. Šarene linije će zainteresovati decu da se kreću baš po njima, vežbajući balans i spretnost. Raznobojni krugovi biće odlični za skakutanje, poput igre “školice”.

4. Boje ojačavaju brend Vaše škole ili vrtića

Renomirane škole i vrtići nisu samo prestižne institucije, već često i lokalno poznati brendovi. Koje su prve asocijacije na Vašu školu ili vrtić?

Vaše pozitivne strane i identitet brenda možete dodatno naglasiti korišćenjem boja prave simbolike.

Odabrane boje često predstavljaju vrednosti same institucije, kao što su strast (crvena), rast (zelena), autoritet (ljubičasta) ili znanje (plava). Iste boje se mogu koristiti u enterijerima kao podrška brendiranju.

Boje u obrazovnim sredinama igraju nekoliko važnih uloga. One mogu podržati nastavnike i učenike u njihovim svakodnevnim izazovima i utiču na motivaciju na suptilan način. U inkluzivnim obrazovnim ustanovama, posebno poboljšavaju orijentaciju i bezbednost za učenike sa posebnim potrebama, podržavajući pravednije iskustvo učenja. Za građenje brenda Vaše obrazovne ustanove, takođe putem boja prenosite osećaj doslednosti i vrednosti.

Gde nabaviti raznobojne podne obloge za škole i vrtiće?

Nemačka kompanija nora je globalni lider na tržištu podnih obloga od kaučuka. Svojom stručnošću u obrazovnim ustanovama,
proizvode podna rešenja sa posebnim mogućnostima. Ovi podovi pomažu svima da imaju koristi od bolje atmosfere i suptilne podrške. Pritom, nora sistemi nude širok spektar boja i dezena, kao i mogućnost ugradnje znakova za orijentaciju ili dekoraciju zgrade korišćenjem podnih umetaka.

Zvanični distributer nora podnih obloga za Srbiju i Crnu Goru jeste kompanija Perin podovi iz Beograda. Pogledajte naš asortiman i kontaktirajte nas.

Izvor: nora.com